Búcsú

Visszavonul a világ egyik legsikeresebb apaménje.

minden_napra_loverseny.png

AUSZTRÁLIA

A 2000 szeptember ötödikén született Exceed And Excel (Danehill - Patrona) egy abszolút globális világsztár. 

A csikót a 2002-es Inglis Easter yearling sale-en vásárolta trénere, Tim Martin. Pedig ő korábban soha nem fizetett 30 000 dollárnál többet egy lóért, de érte valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag mégis 375 000 dollárt szurkolt le. Előbb egy sydney-i ügyvéd, Alan Osburg vásárolt 50%-os részesedést benne, míg a fennmaradót később Nick Moraitis üzletember vette meg.

2004-ben a pletykák szerint a Darley 22 milliót fizetett érte, és 55 ezer ausztrál dolláros bevezető áron "kínálták", de nyugodtan kijelenthető: az utolsó centig megszolgálta az árát.

A sprinter 12:7-1-0-ás mérleggel zárta versenypályafutását, de apaménként, több mint 215 (ebből 81 európai) Stakes nyerőt adott 20 éves ebbéli szolgálata után. Ezzel apja Danehill, Galileo, Sadler's Wells, More Than Ready, Deep Impact és Dubawi után következik a rangsorban, de ő máig az egyetlen Ausztráliában felállított apamén, aki elérte a 200-at.

"Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy milyen nagy hatással volt erre a ménesre és az egész ausztrál verseny- és tenyésztési szcénára" - mondta Alastair Pulford, a Darley Australia értékesítési vezetője az ANZ Bloodstock Newsnak. 

Világszintű befolyása évtizedekig érezteti majd hatását, hiszen lányai is "produkáltak" már 101 stakes-nyerőt. Elég a közelmúltból Anthony Van Dyck, Alizee vagy Ten Sovereigns neveit említeni.

Boldog nyugdíjas éveket, bajnok!

tamogatoi_banner.png

A bejegyzés trackback címe:

https://teliver.blog.hu/api/trackback/id/tr918347745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása