Április tizenharmadika

Minden napra lóverseny!

winx.jpg

AUSZTRÁLIA

Ez a dátum igencsak gyászosra sikeredett az ötödik kontinensen. 2013-ban ezen a napon fejezte be káprázatos karrierjét az a ló, akinek ugyanúgy a neve mellé lehetett tenni a „soha le nem győzött csodakanca” szóösszetételt, mint anno Kincsemnek.

Black Caviar 25 futás után sem talált legyőzőre és ebből a 25 győzelméből 15 Gr1-es szinten született.

Bővebben róla itt.

Hat évvel később ugyanezen a napon vonult vissza a versenypályáktól, a másik csodakanca, a rekordok sorát átíró Winx. Hogy ő mekkora alakja volt sportágunknak, íme egy kis részlet búcsúztatónkból:

"Ausztráliában a televíziók híradásai minden órában vele foglalkoztak, ráadásul Scott Morrison miniszterelnök felkérte a munkáltatókat, hogy ahol lehetséges engedélyezzék a búcsúfutam megnézését a dolgozók számára. Önmagában már ez elárulja mennyire hatalmas csoda ez a telivér.

Az a bizonyos próbatétel a 4 millió dolláros Queen Elizabeth Stakes volt, persze a kanca simán nyert az őrjöngő publikum előtt. A hattyúdalnak a patinás, 1833-ban megnyitott Royal Randwick adott otthont, amelyet erre az alkalomra Royal RandWINX-re kereszteltek át, illetve fantasztikus ünnepi díszítésnek vetették alá.

Nem csak az árbócokon lengedeztek a Winx zászlók, hanem a 43,833 főre rúgó közönség nagy részének kezében is. A pályán mindenütt búcsúztató feliratok voltak olvashatóak. Sokan öltöztek – a legextravagánsabb Winx kiegészítőket is alkalmazva –  kékbe. Amikor megjelent a jártatóban, az égre repülőgépek kondenzcsíkokkal írták fel a nevét, és televíziós csatorna mikrofonjaira, a képernyő jobb sarkába, a logójuk mellé is felkerült a kanca neve. A futamok előtt a táblákat körbehordozó hölgyek, mindannyian Winx dresszét viselték.

A BÚCSÚNAK 32 OLDALAS KÜLÖNKIADÁST SZÁNÓ HERALD SUN WINXET MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB AUSZTRÁL SPORT IKONJÁNAK NEVEZTE KI.

A szerkesztőség csak mögé sorolta Heather McKay squash versenyzőt, Sir Donald Bradman krikettjátékost, Black Caviar-t és Rod Laver teniszbajnokot. Nem akármilyen névsor. (A négyszeres olimpiai bajnok úszó Dawn Fraser még a TOP 5-be sem fért be!)

Még több róla itt olvasható.

nyitókép: @racing_nsw X

tamogatoi_banner.png

A bejegyzés trackback címe:

https://teliver.blog.hu/api/trackback/id/tr8618374993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása