Magic Man

Egy olyan zsokét méltatunk, aki nem is biztos, hogy ma ünnepli születésnapját.

Az 1983. szeptember 26-án, más források szerint szeptember 30-án Braziliában született világklasszis zsoké, a 2013/14-es szezonban szerződött a kínai metropoliszba, Hongkongba (Szingapúrból) és 2013. október 17-én lovagolt először. Ezen időszak alatt négyszer volt bajnok. Kiemelkedő éve volt  a 2016/17-es, ahol 170 győzelmet aratott. 2020. decemberében érte el az 1000. ottani sikerét.

Az elmúlt kilenc esztendőben Zac Purtonnal vívott parázs csatározásaik a hongkongi lóverseny globális reklámját jelentették. Mindkét krekkzsokénak hatalmas – világszintű – rajongótábora alakult ki.

Az ausztrál és a brazil éveken át tartó vetélkedése is hozzájárult a hongkongi versenyüzem elképesztő szárnyalásához.

2023-ban egy mini világkörüli turnéra indult azaz Ausztráliában, Japánban és Európában kizárólag a legnagyobb trófeákért száll harcba. 

Hogy miért a búcsúturné?

2022 októberében arról szóltak a hírek, hogy elsősorban csípőproblémái miatt bottal járt és plazmaterápián esett át. Érthetően nehezen viselte a testi és lelki megpróbáltatásokat családjától több tízezer kilométerre, így kérvényezte, hogy a licensze kerüljön visszavonásra. Moreira felesége, Taciana és két gyermekük 2021 júniusában költöztek vissza Brazíliába, és a zsoké nem csak hozzájuk, hanem 77 éves édesanyjához is szeretne visszatérni. Hét testvére és családja közelében szeretne lenni szülővárosában, Curitibában, és ott folytatná a rendszeres fizikoterápiát a csípőjével kapcsolatosan.

Hatalmas támogatást kapok a Hongkong Jockey Clubtól, de most a legfontosabb számomra, hogy otthon legyek a családdal. Ez egy nehéz időszak, és arra van szükségem, hogy velük legyek. Otthon minden hétvégén összejövünk. Hiányzik az emberekkel való interakció, mert ez nagyon fontos számomra. Tudom, hogy sokan szeretnek és támogatnak engem itt is, de a családommal szeretnék lenni Brazíliában.” – mondta akkor.

“Bárcsak abbahagynák a jövőmről szóló találgatásokat. Nem olvasok rólam szóló híreket, mert csak feldühítene, de úgy tűnik, bizonyos emberek helyettem akarják eldönteni a jövőmet. Majd megpróbálok minél több helyen lovagolni, hogy megnézzem milyen a támogatásom világszinten és hogy elbúcsúzzam a rajongóimtól.”

Már az eddigi karrierje is több, mint mesés. 33 Gr1-es futamot nyert Hongkongban, Szingapúrban, Ausztráliában, Argentínában, Braziliában, az Emirátusokban, Makaóban és Japánban.

Pár címe a teljesség igénye nélkül:

Sao Paulo Jockey Club Champion Jockey – 4x

Brazil Eclipse Award győztes – 2x

Szingapúr champion zsokéja – 4x

Hongkong champion zsokéja – 4x

Hongkong legnépszerűbb zsokéja – 4x (a rajongók szavazati alapján)

Nemzetközi Zsokébajnok – 1x

Az első zsoké, aki egy versenynapon nyolc* győztest lovagolt Hongkongban  (2017 március 5-én, de “a nyolcast megcsinálta” Szingapúrban is 2013. szeptember 6-án és 2006-ban Braziliában is)

1234 győzelem csak Hongkongban

Olyan lovakkal érte el sikereit, mint Able Friend, Designs On Rome, Lys Gracieux, Peniaphobia, Maurice, Glory Vase, Military Attack, Brazen Beau vagy éppenséggel Beat The Clock.

Utolsó hongkongi versenye után leghűségesebb rajongói a kerítésre felmászva búcsúztak tőle.

A múlt héten káprázatos lovaglással újabb Gr1-es trófeát nyert az ausztráliai Rosehill pályáján.

Isten éltessen, Magic Man!

(*Csak érdekességként: világrekord kilenc győzelem egy napon, amelyet Eddie Castro állított fel a floridai Calderben 2005. június 4-én.)

Képek: hkjc.com

A bejegyzés trackback címe:

https://teliver.blog.hu/api/trackback/id/tr5318224115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása