Krónika - Szenttamás bevásárolt

Nem kezdhetjük mással pénteki krónikánkat, mint a Szenttamási istálló parádésnak tűnő vételeivel.

cr_1257.jpg

MAGYARORSZÁG

A newmarketi Autumn Horses in Training Sale-en előbb a Cracksman (GB) - Fearlessly (IRE) származású szürke mént ütötték le Szuna Szabolcsék 18,000 Guineas-ért. Gondoljuk nem kell külön hangsúlyozni, hogy Ace Impact Arc parádéja után mennyire nőtt meg a kereslet a papa iránt. De az anyai ág sem piskóta: ld a képen.

1257.JPG
A második vételük pedig olyan szenzációs papír, hogy ehhez hasonló pedigré valószínűleg nem sok futhat hazánkban. Frankelt senkinek nem kell bemutatni, míg a mama, Sivoliere (IRE) egy Sea The Stars b-t kanca, többek között Kingmambo vérével. Mindez 15 ezerért bagatellnek tűnik.

1353.JPG

Köszönjük Horváth László úrnak, hogy továbbra is bőkezű mecénása a sportágunknak és sok örömet kívánunk a friss vásárlásokhoz. Szuna Szabolcsnak és csapatának pedig jó munkát és sok nagy győzelmet! Reméljük, hogy láthatjuk még az idén 60 éves ménes második aranykorát.

NÉMETORSZÁG

Murzabayev visszatér!

murza_schiergen.jpg

Rövidre sikerült franciaországi kalandja és 2024-ben a Stall Asterblüte első lovasa lesz, Peter Schiergen irányításával Németországban.  "Különleges évet töltöttem Franciaországban. Minden nap vannak versenyek, a világ egyik legjobb trénerétől tanultam, és megismertem a franciaországi versenyzői családot. A kultúra más, a sportág nagyon profi. Fontos tapasztalat volt számomra. Köszönöm Andre Fabre-nak ezt a lehetőséget, mert tudom, hogy ez nem adatik meg mindenkinek." Meg nem erősített hírek szerint a távozás mögött az állhat, hogy a Godolphin, a Wertheimer fivérek és Edouard von Rothschild lovai (amelyek jövőre még nagyobb számban állnak majd az istállóban) mind-mind saját zsokéval rendelkeznek, így hiába (volt) Bauyrzhan első lovas a francia legendánál, ezeket a lovakat ő nem ülhette versenyben.

Csak, hogy a kedves olvasó ezt értse: pillanatnyilag 146 ló áll a trénerfejedelemnél, de ezekből 90-et - nyilvánvalóan a legjobbakat -  Murzabeyev nem lovagolhatja, hiszen a felsorolt futtatóknak hosszú évek óta fennálló szerződéseik van lovasaikkal!

A kazah fiú, "a Fabre másodvonallal" is 18. a zsokéranglistán. Így Rene Piechulek visszatér Münchenbe, Sibylle Vogt marad a második istálló zsoké az Asterblüte-nél.

AUSZTRÁLIA

Tegnap már jeleztük, hogy szombaton jön a világszerte nagy izgalommal várt Cox Plate (Gr1, 2040 méter, 5M AUD). Ahogyan a képeken láthatják a szuperhétvége már ma kezdetét vette (sőt már csak két futam van hátra), de a főfogás holnap érkezik. Magyar idő szerint 7:20-kor kezdődik Melbourne-ben az a Manikato Stakes (Gr1, 1200 méter), ami mindig parázs izgalmakat tartogat és amelyet mi már többször is az év sprintversenyének választottuk.  Az ötéves kanca, Imperatriz kiemelkedő sansznak tűnik. 8:10-kor pedig jön a 103. kiadása a Cox Plate-nek. Sydney viszont a kétmillió dolláros Spring Champion Stakest (Royal Randwick, Gr1, 2000 méter) kínálja válaszul a galopprajongóknak. Ez a futam 7 órakor kezdődik. 

AMERIKA

Dettori tegnap megérkezett Kaliforniába, de az előzetes tervekkel ellentétben ma még nem, csak holnap láthatjuk lovagolni. Először a harmadik futamban (nálunk éjjel negyed 12 előtt), Leonard Powell idomítottja, Machiavellique nyergében. Frankie egyébként biztosan nem unatkozik Santa Anitában, hiszen családja mellett honfitárs kollégái is vannak, Antonio Fresu és Umberto Rispoli személyében.

Dettori ügynöke, Ron Anderson így nyilatkozott a www.santaanita.com-nak: „Frankie megkeresett és azt mondta, hogy szeretne lovagolni ezen a hétvégén, ezért "feltettem" néhány lóra. Természetesen nagyon várjuk a Santa Anita-i Breeders' Cup-ot, és ezen a télen rendszeresen lovagol majd. Frankie készen áll."

Kommentár nélkül:
apamenek.png

ANGLIA

A Dewhurst Stakes tavalyi és 2000 Guineas idei győztese, Chaldean visszavonult és apja, Frankel mellett áll majd a Banstead Manor Stud-ban 2024-ben.

A végére cikkajánlónk:

Az elmúlt 77 év legjobb magyar lovai a generálszámok alapján:

https://racingportal.blog.hu/2023/10/18/negyven_ev_legjobbjai

https://racingportal.blog.hu/2023/10/25/negyven_ev_legjobbjai_masodik_resz

Kedvesi József:

https://racingportal.blog.hu/2023/08/20/kedvesi_jozsef

Horák János

https://racingportal.blog.hu/2012/05/03/horak_mester

 

horak_janos_idezet.png


Continuous a Japan Cupban:

https://turfsport.blog.hu/2023/10/25/continuous_hazater
 

Képek: Szuna Szabolcs, galopponline.de, @santaanitapark X

A bejegyzés trackback címe:

https://teliver.blog.hu/api/trackback/id/tr2918243825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása