Karácsonyi krónika

Orrhosszon múlt Dettori újabb trófeája.

la_brea.jpg

Mivel három Gr1-es versenyt is futottak az Államokban, hoztunk egy kis kivonatot az ünnepek alatt történtekről. 

Karácsony másnapján, azaz a Boxing Day-en a  bolygó számos pontján dübörgött a lóverseny. A Brit-szigeteken 11 pályán futottak tegnap a telivérek, de Sydneyben is húszezren választották kikapcsolódásként a meetinget.

AMERIKA

Még az ünnepek előtt, facebook csoportunkban számoltunk be a cseh ló, PONNTOS (Power - Blessing Box) elképesztő sikeréről. A dubaji győzelem első díja 28 millió forintot taksált, így igazán szép lehetett  Miroslav Nieslanik csapatának karácsonya.  Hát még a lovasé, Antonio Fresué, aki az Államokba visszarepülve, két Grade 2-es versenyt nyert, megalapozva ezzel az európai lovasok nagy napját. 

A 89. Santa Anita-i szezon nyitányán ugyanis a három Gr1-es futamból kettőt európai születésű zsoké nyert meg. 

Ehhez jött még Fresu duplája.

Az American Oaks (Gr1, 2000 m, gyep) Fresu honfitársa, a szintén olasz, Umberto Rispoli, a Malibu Stakes (Gr1, 1400 m, homok, csak 3é) a francia Flavien Prat sikerével végződött.

Előbbi Leonard Powell lovával, Anisette-tel (Awtaad) győzött, míg utóbbi Speed Boat Beach (Bayern) nyergéből integethetett boldogan. Őt Baffert trenírozza. 

A végére maradt a csattanó. A La Brea Stakesben (Gr1, 1400 méter, 3 é kancák, homok) öldöklő küzdelem bontakozott ki az utolsó métereken. Big Pound, a gyönyörű stíusban lovagló Frankie Dettorival lépésről-lépésre közelített a vezető Daddysrubyhoz (Frac Daddy), de legyűrnie nem sikerült, így nem jött össze az európai zsoké mesterhármas. A mexikói  Juan J. Hernandez megszakította ugyanis a sormintát, így (a nyitónapon nyolc lovaglást vállaló) Lanfranconak orrhosszon múlt az újabb királykategóriás kupája.

Ennyivel kaptak ki.

A videók a  futamok nevére kattintva nyílnak.

ÍRORSZÁG

2024. január 12-én és egy nappal később a Irish Thoroughbred Marketing (ITM) szervezésében 37 ménes nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Ez lesz a 10. Irish Stallion Trail rendezvény.

CSEHORSZÁG

Szlovákia galoppsportjának egyetlen Hármas Korona nyerője, ARCTURUS (Fast Company) befejezte pályafutását. Egyéves korában Joseph O'Brien vásárolta meg 50 ezer guineas-ért, majd egy Csehországba történt eladás után került František Holčák istállójába. 2019-ben nyerte el a Triple Crown mellett az Év Lova, a legjobb hároméves mén és a legjobb steher címet is. 2019-ben és 2020-ban is futott a Kincsem Díjban, ahol második és negyedik. Amint azt gazdája, Hana Poledníková elmondta, nem sokkal a karácsonyi ünnepek előtt vitte a lovat Chotěbuze-i otthonába, ahol megérdemelt nyugdíjas élet vár rá. Pályafutása mérlege: 30 futás, 6 győzelem közel 2,8 millió cseh koronás életnyeremény.

JAPÁN

Csütörtökön és pénteken is futnak még egy-egy Group 1-es futamot. Holnap a kétévesek 2000 méteres összecsapása a Hopeful Stakes következik Nakayamában, míg másnap a Tokyo Daishōten (2000 méter, 3é+) következik Tokió, Ohi versenypályáján.

Nyitókép: @SAPublicity X 

A bejegyzés trackback címe:

https://teliver.blog.hu/api/trackback/id/tr3018289131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Archív tartalom. Friss írásaink: befuto.blog.hu

süti beállítások módosítása