Tisztelet

Két csodakanca előtt borul le a lóversenyvilág ezen a hétvégén. 

black-caviar.jpg

Érdekesség, hogy mindketten 2006-ban születtek.

Szombaton (magyar idő szerint) hajnali 6:15-kor futják a Gr1-es Black Caviar Stakest (1000 méter, Flemington, Ausztrália).

A névadó ausztrál csodakancáról sok írnivaló nincs. Pályafutását sokszor méltattuk (például itt). Mind a 25 versenyét megnyerte (közte 15 Gr1) és emiatt nemzeti ikonná vált. Többen Phar Laphoz hasonlították.

acing-black-caviar.jpg

A másik ünnepelt Rachel Alexandra, akinek tiszteletére Fair Grounds (New Orleans, Louisiana, USA) öltözik ünnepi díszbe, hogy az 1700 méteres, Gr2-es futammal (nálunk vasárnap hajnal 0:48) adózzék a minden idők egyik legnagyobb kancája előtt. 

Nincs értelme pályafutását méltatni (megtettük itt), mert véleményünk szerint ember nem létezik a földön, aki ne hallott volna még róla. Inkább idemásoljuk háromévesen elért rekordjait:

Fantasy Stakes – a legnagyobb különbségű győzelem a verseny történetében (8 ¾ hossz).

Kentucky Oaks – a legnagyobb különbségű győzelem a verseny történetében (20 hossz).

 

Preakness Stakes – 85 év után az első kanca nyerő, és az első a 13-as boxból.

Mother Goose Stakes – a legnagyobb különbségű (19 ¼ hossz) és a leggyorsabb győzelem a verseny történetében (Ruffiantől átvéve a rekordot).

Haskell – második legnagyobb különbségű (6 hossz) győzelem a verseny történelmében.

Woodward Stakes – az első kanca nyerő a verseny történelmében.

A két szorosabb győzelmét (Woodward, Preakness) is beszámítva átlag 8 hosszal nyerte versenyeit.

Amellett, hogy legyőzte a Travers Stakes és a Belmont Stakes nyerőjét, még 7 másik derbygyőztest (Kentucky Derby, Santa Anita Derby, Arkansas Derby, Louisiana Derby, Illinois Derby, Tampa Bay Derby és Iowa Derby) is maga mögé utasított.

Az Eclipse Awards 1971-es bevezetése óta Rachel Alexandra volt az első hároméves kanca, aki megkapta az Eclipse Horse of the Year Award díjat. Mind a 232 szavazólapon rá ikszeltek.

….és ezek csak a három éves korában elért rekordjai. Mennyi lehet neki összesen?

ra.jpg

Mindketten a Hall of Fame tagjai és mindkettejüknek vannak már versenyző ivadékai.

Képek: CNN X, racing.com X

tamogatoi_banner.png

A bejegyzés trackback címe:

https://teliver.blog.hu/api/trackback/id/tr3118326843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása